Två dagar av inspiration och social samvaro

Designdagarna 2017

Äntligen är det dags igen! För sjunde året i rad, arrangerar Svenska Trädgårdsdesigners det populära tvådagarsseminariet med intressanta blandade ämnen och med handplockade kunniga och inspirerande föreläsare. Jobbar du med design/planering/anläggning av trädgårdar och grönområden är du välkommen!

Årets tema är hållbarhet. Hållbarhet ur olika perspektiv. Hur kan vi använda oss av träd för att skapa hållbara urbana miljöer som tål klimatförändringarna, hur gör vi för att skapa hållbar design, som håller över tid, vad behöver vi tänka på för att våra designlösningar ska vara hållbara ur anläggnings- och funktionsperspektiv? Det och mycket mer får vi svar på av våra kunniga och inspirerande föreläsare.

Kort om årets föreläsningar

Ladda gärna ner ett detaljerat Program för 2017
OBS. att programmet är preliminärt och kan komma att justeras vid behov.

Henrik Sjöman en av landets mest anlitade och mest kunniga föreläsare som med stor inlevelse och inspirationsförmåga ger oss exempel på träd för design av urbana miljöer. Träd som både klarar de speciella förutsättningar som orsakas av klimatförändringarna, men också bidrar till att förbättra våra urbana miljöer ur klimat- och designperspektiv. Henrik Sjöman är Forskare och lärare vid Sveriges Lantbruksuniversitet och vetenskaplig intendent vid Göteborgs Botaniska Trädgård. I sitt arbete fördjupar sig Henrik i användningen och mångfalden av träd och buskar för såväl privata som offentliga grönmiljöer. Med studier och insamling av växter från olika håll i världen är ett starkt fokus att utveckla kunskap och användning av ett idag otraditionellt växtmaterial med tydlig guidning om hur och vart de skall användas. Henrik är medförfattare till årets trädgårdsbok 2016 – Träd i Urbana Landskap & Stadsträdslexikonet. Det här är en föreläsning man inte vill missa!

Från Nya Zeeland kommer nästa populära föreläsare Sarah Eberle. Hon arbetar fn i Storbritannien och har vunnit många eftertraktade priser, bl a guldmedalj på Chelsea. Sarah tipsar oss oss om hur hon har tänkt och gjort för att skapa en hållbar och långsiktig karriär. Hon visar oss bilder på några av sina mest kända projekt och ger oss tankar kring att bygga upp en karriär som designer. (Föreläsningen hålls på engelska)

Ulrika Rydh är trädgårdshistoriker och -designer och expert på design och planteringar som håller över tid, som matchar byggnadernas tidstypiska drag och som därmed känns rätt även efter ett antal år. Vad är det som gör att vissa trädgårdar och parker känns tidlösa i sin utformning. Vissa trädgårdsmoden har försvunnit medan andra har blivit långlivade. Samma sak gäller växtmaterialet där vissa växter kan finnas kvar länge efter det att både hus och trädgård försvunnit. Ulrika ger delar med sig av sina tankar och kunskaper på området.

Kerstin Engstrand; välrenommerad, kunnig och uppskattad författare, journalist och föreläsare berättar om hållbara och skötseleffektiva lösningar för sluttningar och slänter, utifrån sin bok ”Trädgårdens sluttningar”. Vi får tips på planteringar och smarta lösningar på ett av de vanligaste problemområdena i utemiljön; slänterna. Kerstins långa och breda erfarenhet av trädgård är en ovärderlig kunskapskälla, som hon gärna delar med sig av.

Hans Bill, besiktningsmannen och anläggaren Hans Bill delar med sig av bilder och lär oss av misstagen i exempel på projekt där fel begåtts i designprocessen eller vid anläggandet av villaträdgårdar och mindre parker. Hur skapar vi hållbara, funktionella och anläggningsbara miljöer?

Helena Mellqvist  doktorand, lärare och studierektor för landskapsarkitektprogrammet på Alnarp, berättar om hållbar stadsutveckling ur ett socialt perspektiv, innefattande samverkans-processer och lärandeprocesser kring våra urbana och peri-urbana grönområden. Hur vi kan stärka människors relation till sina vardagslandskap, hur kan vi skapa bra samverkan kring detta, hur ska vi tänka för att skapa långsiktigt hållbara miljöer? 

Mingla på middag

Som vanligt avslutar vi första föreläsningsdagen med trevlig samvaro i den fantastiska miljön. Vi njuter av en smakrik middag, gjort på förstklassiga råvaror.
Meny: Kycklingfilé med bönor, chorizo och stuvad svartkål, salviaKaffe
Pris för middagen är 299 kr ex moms. Platsbokning görs i samband med anmälan till föreläsningarna.

Pris och anmälan

Priset för de två föreläsningsdagarna, inkl fika och lunch är 3 195 kr ex moms.
Anmälan för icke medlemmarAnmälan icke medlem

Inskrivna studenter vid SLU LAR/Lia och vid Trädgårdsakademin samt medlemmar i Trädgårdsanläggarna betalar 2 560 kr ex moms
Anmälningslänk studenter: Anmälan Student  

(Medlemmar och Kandidatmedlemmar i Svenska Trädgårdsdesigners betalar 1795 resp
2 195 kr ex moms och anmäler sig via länk skickad via e-mail. Har du inte kvar mailet, kontakta oss via info@

Anmälan görs via länkarna ovan senast 30/10

Har du frågor kring anmälan eller deltagande? Hör av dig till oss på anmalan@svenskatradgardsdeigners.se i så fall, så kontaktar vi dig.
Bokningsvillkor DD17

 

(Bildkällor: Sarah Eberle, Kerstin Engstrand, Henrik Sjöman, Ulrika Rydh, Elisabeth Lindman, Slottsträdgården Ulriksdal, Pixabay)

"Årets tema är hållbarhet. Hållbarhet ur olika perspektiv. Hur kan vi använda oss av träd för att skapa hållbara urbana miljöer som tål klimatförändringarna, hur gör vi för att skapa design som håller över tid?"
Copyright © 2018 | Svenska Trädgårdsdesigners