Aktuellt

Här hittar du information om aktuella kurser, webinar och liknande

 

Föreningen genomför regelbundet webinar för kompetensutveckling och inspiration. Webinaren riktar sig till föreningens medlemmar. 

Aktuellt: 

30:e oktober och en vecka framåtkan du lyssna på det förinspelade webinaret ”Japansk trädgård”.Föredraget hålls av Keiko Düring, trädgårdsingenjör med en kand. examen i såväl landskapsplanering från SLU Alnarp som i japanska från Göteborgs universitet. Keiko har en mångårig erfarenhet från trädgårdsindustrin både som egenföretagare och anställd. Du kommer bland annat få höra om desociala, religiösa och kulturella influenser som ligger bakom uppkomsten av de femstora japanska trädgårdsstilarna och de grundläggande gestaltningsprinciperna. Hon berättar också om vad många svenskar upplever som typiskt japanskt, lite typiska växtersom kan användas i Sverige och vad som lätt kan bli fel.

20:e november kl 13.00-14.00 kan du ta del av det livesända webinaret ”A designers Jouney –Inspiration from around the World”med den brittiske landskapsarkitekten David Stevens. David är en av världens mest kända trädgårdsdesigners och har formgett trädgårdar över hela världen. Han har skrivit otaliga böcker och säger själv att han vunnit fler medaljer än han kan räkna. Här får vi ta del av hans mer än 50-åriga yrkeserfarenhet.

11:e december och en vecka framåt kan du lyssna på det förinspelade webinaret ”Sorbus”med Henrik Sjöman som både forskar och undervisar på SLU Alnarp och är vetenskaplig intendent på Botaniska i Göteborg, två tjänster med fokus på just träd. Henrik är specialist på träd och buskar och fick av Stockholms Gartnersällskap 2016 det prestigefyllda priset ”Årets Trädgårdsbok” för sina böcker om ”Träd i urbana landskap” och ”Stadsträdslexicon”. Släkter Sorbus innefattar många vackra och odlingsvärda arter och sorter. I detta webinar ska vi fördjupa oss i släktets mångfald och en genomgång av de olika arternas kapacitet för olika växtmiljöer liksom en fördjupning kring några utvalda arter och sorter och deras användningsområden.

15:e januari och en vecka framåt kan du lyssna på det förinspelade webinaret ”Prydnadsgräs – vindarnas växter”. Få växtgrupper är så användbara som prydnadsgräsen. De skapar en vild naturlig känsla, lättar upp bland tunga färger och ger ett luftigt och sirligt intryck. I vinden uppstår ett behagligt prasslande och mjuka böljande rörelser. Den som guidar oss genom gräsens sköna värld är Lena Truelsson, trädgårdsingenjör och fjärde generationens trädgårdsmästare.

19:e februari, kl 15 är det dags för ett livesänt webinar igen, den här gången med Gerben Tjeerdsma, trädgårdsmästare född i Nederländerna. Gerben har arbetat 17 år på Göteborgs Botaniska trädgård och 7 år på Universeum i Göteborg. 2010 startade han upp plantskolan på Råda säteri i Mölnlycke, där han även byggde upp den gamla parken med bidrag från EU.

Ifjol flyttade Gerben sin verksamhet till det fantastiska konstverket Vargaslätten i Simlångsdalen, där han även ansvarar för renoveringen av parken. Som tack för sina insatser fick han år 2019 den Kungliga Patriotiska sällskapets medalj för ”förtjänster om trädgårdsodling och biodling”. Vid sidan av sitt arbete på Vargaslätten så sysslar Gerben Tjeerdsma både med anläggning och design, samt organisering av växtresor till södra jordklotet under vintertid. Han håller föredrag både i Sverige och utomlands och sitter i styrelsen för ISU International Hardy Plant Union.

Detta föredrag kommer handla om växter som trivs bra mellan eller under träd och buskar. Gerben berättar om vilken jordblandning växterna föredrar, hur han bygger upp växtbäddarna och kommer visa bilder från sina insamlingsresor och utförda anläggningar.

 

Nästa webinar 12/3 kl 15 med Anton Sundin som ska prata om ormbunkar. Antons bok om ormbunkar fick utmärkelsen Årets Trädgårdsbok 2020.

Tyvärr är Anton Sundins webinar inställt på grund av sjukdom. Vi återkommer med en ny tid och datum så snart som möjligt.

 

Inbjudan med länk till webinaren kommer separat via mejl.

Copyright © 2021 | Svenska Trädgårdsdesigners